E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 11648
Lasīšanai: 2 minūtes

Komandējuma dienas naudu var samazināt noteiktās situācijās

Publicēts pirms 7 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
20. martā, 2017
Signija

Labdien! Lūdzu sniegt skaidrojumu par MK noteikumos Nr. 969 "Kārtība, kādā atlīdzināmi ar komandējumiem saistītie izdevumi" noteiktās dienas normas piemērošanu – vai ir pieļaujams, ka darba devējs ārvalstu komandējuma gadījumā dienas naudu izmaksā mazākā apmērā? Komandējuma laiks no 27.03.2017. līdz 20.04.2017., komandējuma brauciens uz Igauniju. No darba devēja puses ir nodrošināta bezmaksas viesnīca (naktsmītne) un ēdināšana vienu reizi dienā (brokastis). Darba devējs vēlas izmaksāt dienas naudu 19 EUR apmērā (paredzēto 29 EUR vietā). Vai darba devējs tā drīkst rīkoties?

A
atbild:
24. martā, 2017
Zaida Kalniņa
LV portāls

Kārtību, kādā atlīdzināmi izdevumi, kas saistīti ar komandējumiem un darba braucieniem, nosaka MK noteikumi Nr. 969 „Kārtība, kādā atlīdzināmi ar komandējumiem saistītie izdevumi” (turpmāk – Noteikumi Nr. 969). Noteikumu Nr. 969 17. punktā ir noteikts, ka komandējuma vai darba brauciena izdevumus darbiniekam atlīdzina institūcija, kura viņu nosūtījusi komandējumā vai darba braucienā.

Noteikumu 13. punkts paredz darba devējam tiesības samazināt dienas naudu – par katru komandējuma dienu izmaksāt līdz 30% no dienas naudas, ja pastāv šādi apstākļi:

  • darbiniekam tiek nodrošināta bezmaksas uzturēšanās – tiek nodrošināta viesnīca (naktsmītne) un
  • darbiniekam tiek nodrošināta ēdināšana trīs reizes dienā (tai skaitā no citas institūcijas finanšu palīdzības līdzekļiem).

Ja darba devējs nav nodrošinājis iepriekšminētos apstākļus, saskaņā ar Noteikumu Nr. 969 17. punktu darba devējam jāatlīdzina visi izdevumi par komandējuma laiku, ieskaitot dienas naudu Noteikumos Nr. 969 noteiktajā apmērā.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas