E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 11640
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Veselība
1
2
1
2

Obligātās veselības pārbaudes karti darbinieks nodod darba devējam

Publicēts pirms 7 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
19. martā, 2017
Viktors

Labdien! Vēlētos uzzināt ,cik ilgā laikā bija jāpaziņo obligātās veselības pārbaudes rezultāti, ja pārbaude tika veikta 2010. g. 17. decembrī.

A
atbild:
27. martā, 2017
Edīte Brikmane
LV portāls

Lai sniegtu atbildi, būtu nepieciešams precīzāks situācijas apraksts, piemēram,  uz kādu obligātās veselības pārbaudi darbinieks ticis nosūtīts, vai runa ir par ārstniecības personas pienākumu ziņot par veselības pārbaužu rezultātiem pacientam vai darba ņēmēja pienākumu iesniegt darba devējam arodslimības ārsta atzinumu par darbinieka veselības stāvokļa atbilstību darbam konkrētos apstākļos. Tāpēc sniedzam vispārīgu informāciju par obligātās veselības pārbaudes (OVP) veikšanu.

Lielai daļai nodarbināto ir jāveic regulāras veselības pārbaudes, lai noskaidrotu, vai persona var droši veikt konkrētu darbu. OVP veikšanas kārtība ir noteikta Ministru kabineta noteikumos Nr. 219 “Kārtība, kādā veicama obligātā veselības pārbaude”. Uz OVP darbinieku nosūta darba devējs. Darba devējs atbilstoši darba vides risku novērtējuma rezultātiem nosūta nodarbinātos vai personas pirms darba tiesisko attiecību sākšanas pie arodslimību ārsta vai uzreiz laboratorisko un funkcionālo izmeklējumu veikšanai vai pie speciālistiem atbilstoši noteikumu 1. un 2.pielikumam. Izmeklējumu rezultātus nodarbinātais iesniedz arodslimību ārstam veselības pārbaudes laikā.

Nosūtot uz veselības pārbaudi, darba devējs izsniedz nodarbinātajam un personai pirms darba tiesisko attiecību vai valsts civildienesta tiesisko attiecību sākšanas veselības pārbaudes karti divos eksemplāros. No tiem viens eksemplārs glabājas pie arodslimību ārsta, otrs jāatdod darba devējam (pēc tam, kad to aizpildījis arodslimību ārsts).

Persona nevar uzsākt darbu, ja nav veikta OVP un nav pieejama OVP karte ar atzinumu par veselības stāvokļa atbilstību veicamajam darbam, taču konkrēts termiņš nav noteikts – tā ir potenciālā darbinieka un darba devēja vienošanās. Savukārt periodiskās un ārpuskārtas veselības pārbaudes veikšanai darba devējs nosaka noteiktu laiku, ne mazāku par četrām nedēļām. Visbiežāk šo laiku darba devējs norāda rīkojumā, ar kuru nodarbinātais tiek nosūtīts uz OVP.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas