E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 11627
Lasīšanai: 4 minūtes

Apdrošināšanas stāžu veido arī slimības periods

Publicēts pirms 7 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
17. martā, 2017
Natalja

Sveicināti! Man tāds jautājums – esmu oficiāli strādājusi apmēram gadu, pēc tam veselu gadu biju uz slimības lapas. Tagad esmu atgriezusies darbā, bet darbs ir ļoti smags, gribu atvaļināties. Sakiet, lūdzu, no kā ir atkarīgs bezdarbnieka pabalsts. Pēc slimības lapas strādāju 3 mēnešus un esmu 2. grupas invalīde.

A
atbild:
17. martā, 2017
Lidija Dārziņa
LV portāls

Personas, kuras saņem slimības pabalstu, ir pakļautas apdrošināšanai pret bezdarbu. Tas nozīmē, ka slimības pabalsta saņemšanas laikā cilvēks ir apdrošināts bezdarba gadījumam un šis periods tiek ņemts vērā, nosakot tiesības uz bezdarbnieka pabalstu, kā arī aprēķinātās slimības pabalsta summas ņem vērā, aprēķinot vidējo apdrošināšanas iemaksu algu bezdarbnieka pabalsta apmēra noteikšanai.

Likumā "Par apdrošināšanu bezdarba gadījumam" ir noteikts, ka tiesības uz bezdarbnieka pabalstu ir bezdarbniekam, kuram:

  • Nodarbinātības valsts aģentūra (NVA) ir piešķīrusi bezdarbnieka statusu;
  • kopējais apdrošināšanas stāžs ir ne mazāks par vienu gadu;
  • bezdarbniekiem, kuri bezdarbnieka statusu būs ieguvuši 01.04.2017. vai vēlāk, tiesības uz bezdarbnieka pabalstu būs, ja par viņiem Latvijas Republikā ir veiktas vai bija jāveic obligātās iemaksas bezdarba apdrošināšanai ne mazāk kā 12 mēnešus pēdējo 16 mēnešu periodā pirms bezdarbnieka statusa iegūšanas dienas.

Bezdarbniekiem, kuri bezdarbnieka statusu ieguvuši  līdz 31.03.2017., tiesības uz bezdarbnieka pabalstu tiks noteiktas, ja iemaksas bezdarba apdrošināšanai veiktas vai bija jāveic ne mazāk kā 9 mēnešus pēdējo 12 mēnešu periodā pirms bezdarbnieka statusa iegūšanas dienas.

Ja tiesības uz bezdarbnieka pabalstu ir noteiktas, tā aprēķināšanai ņem vērā vidējo apdrošināšanas iemaksu algu. Vispārējā gadījumā vidējo apdrošināšanas iemaksu algu aprēķina no pabalsta pieprasītāja iemaksu algas par 12 mēnešu periodu, šo periodu beidzot divus kalendāra mēnešus pirms mēneša, kurā iegūts bezdarbnieka statuss.

Ja visā šajā periodā ir slimots un saņemts slimības pabalsts, tad vidējā iemaksu alga tiks aprēķināta no piešķirto slimības pabalstu summām. Ja šo 12 mēnešu periodā ir strādāts, tad vidējā iemaksu alga tiks aprēķināta gan no darba atlīdzības, gan no piešķirtajiem slimības pabalstiem.

Ja personai ir tiesības uz bezdarbnieka pabalstu, tad šo pabalstu Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra (VSAA) piešķirs no dienas, kad bezdarbnieks iesniedzis iesniegumu VSAA par pabalsta piešķiršanu. Savukārt, ja darba attiecības ir izbeigtas uz paša darbinieka uzteikuma pamata, bezdarbnieka pabalstu piešķir no dienas, kad bezdarbnieks iesniedzis VSAA iesniegumu pabalsta piešķiršanai, bet ne ātrāk kā 2 mēnešus pēc bezdarbnieka statusa iegūšanas dienas.

Invaliditātes pensijas saņēmējam ir tiesības vienlaikus saņemt arī bezdarbnieka pabalstu.

Tiesību uz bezdarbnieka pabalstu nav pensijas vecumu sasniegušajiem, jo darba ņēmējs, kurš sasniedzis vecumu, kas dod tiesības saņemt valsts vecuma pensiju, vai kuram ir piešķirta valsts vecuma pensija (tostarp priekšlaicīgi), netiek apdrošināts pret bezdarbu.

Konsultāciju par savām tiesībām un pabalstu saņemšanu var iegūt, rakstot uz VSAA e-pasta adresi konsultācijām konsultacijas@vsaa.lv vai arī klātienē ikvienā no VSAA klientu apkalpošanas centriem.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 70 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas