E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 11622
Lasīšanai: 2 minūtes

Personai jābūt sasniedzamai deklarētajā dzīvesvietā

Publicēts pirms 7 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
16. martā, 2017
Andris

Saskaņā ar Dzīvesvietas deklarācijas likumu viens laulātais var dzīvesvietu deklarēt pie otra laulātā, bet, ja otrs laulātais izdeklarējas no sava īpašuma (iegādāts pirms laulībām) un to izīrē, vai pirmais laulātais var palikt tur ar savu deklarēto dzīvesvietu?

A
atbild:
24. martā, 2017
Elīna Gulbe
LV portāls
Pilsonības un migrācijas lietu pārvalde
Undīne Priekule, sabiedrisko attiecību speciāliste

Pilsonības un migrācijas lietu pārvalde s pārstāve Undīne Priekule skaidro: “Saskaņā ar Dzīvesvietas deklarēšanas likuma nosacījumiem dzīvesvietas maiņas gadījumā attiecīgās personas pienākums ir mēneša laikā, kopš tā pastāvīgi dzīvo jaunajā dzīvesvietā, deklarēt to dzīvesvietas deklarēšanās iestādē. Likuma mērķis ir panākt, lai persona būtu sasniedzama tiesiskajās attiecībās ar valsti un pašvaldību. Deklarējot dzīvesvietu, jānorāda, kāds ir tiesiskais pamats personai dzīvot veidlapā norādītajā adresē. Attiecīgi šajā gadījumā – ja persona turpina dzīvot savā deklarētajā dzīvesvietā un tai ir tiesisks pamats tur atrasties, tad deklarētā dzīvesvietas adrese paliek tā pati, kas iepriekš.”

Dzīvesvietas deklarēšanas likuma 3. panta otrā daļa nosaka, ka “personai ir tiesisks pamats apmesties uz dzīvi noteiktā nekustamā īpašumā, ja tai pieder šis nekustamais īpašums, attiecībā uz to ir noslēgts īres vai nomas līgums vai šā īpašuma lietošanas tiesības tā ieguvusi uz laulības, radniecības, svainības vai cita likumiska vai līgumiska pamata”.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 99 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas