E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 11615
Lasīšanai: 4 minūtes

Kapitāldaļu atsavināšanas kārtība

Publicēts pirms 7 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
15. martā, 2017
Mārtiņš

Esam (2 personas) mantojuši uzņēmuma kapitāla daļas 100% apmērā. Līdz šim ar šīm daļām neko neesam darījuši (neesam arī bijuši Uzņēmumu reģistrā), kā tikai saņēmuši mantojuma apliecību. Kas mums būtu jādara, lai varētu atsavināt šīs mums piederošās daļas? Kāda ir šo darbību secība?

A
atbild:
17. martā, 2017
Una Medne
juriste

Lai jūs varētu atsavināt kapitāldaļas, jums tās sākotnēji jāpārreģistrē uz sevi. Ir jāveic sekojošas darbības:

a) jāaizpilda Dalībnieka reģistra nodalījums. Veidlapu Jūs atradīsies Uzņēmumu reģistra mājaslapā www.ur.gov.lv, lapas kreisajā pusē ir UR reģistri, zem “Kā veikt grozījumus?” ir apakšdaļa – “Izmaiņas dalībnieku reģistrā” (http://www.ur.gov.lv/registri.html). Uzņēmumu reģistrs piedāvā gan neaizpildītu, gan jau aizpildītu Dalībnieku reģistra veidlapas paraugu, lai Jūs zinātu, kā pareizi veidlapa aizpildāma.

Par katru dalībnieku (daļas mantinieku) ir jāaizpilda atsevišķa veidlapa.

Dalībnieku reģistra veidlapas paraksta uzņēmuma paraksta tiesīgais valdes loceklis. Dalībnieku reģistra veidlapas uzņēmuma valdes loceklis var parakstīt vai nu ar elektronisko parakstu, vai arī valdes loceklis manuāli paraksta Dalībnieku reģistra veidlapas – šai gadījumā valdes locekļa parakstam jābūt notariāli apliecinātam. Notāra pakalpojumi ir pieejami arī Uzņēmumu reģistrā uz vietas.

b) jāaizpilda 18. veidlapa. To Jūs atradīsiet turpat, kur bija Dalībnieku reģistra veidlapa (skat. a) punktu).

18. veidlapā aizpildīsiet nepieciešamo informāciju par uzņēmumu un atzīmēsiet pie “Kapitālsabiedrības” lodziņu, kur ir rakstīts – “Izmaiņas dalībnieku reģistrā”. 18. veidlapā noteikti jābūt aizpildītai 1. un pēdējai lapai, Jums pārējās lapas nav nepieciešamas, tās varēsiet izņemt laukā. Skat. aprakstu Uzņēmumu reģistra mājaslapā pie 18. veidlapas.

18. veidlapu arī paraksta uzņēmuma paraksta tiesīgais valdes loceklis vai nu elektroniski, vai arī manuāli – parakstam jābūt notariāli apliecinātam.

c) Jums ir jāapmaksā šādas nodevas:

1) publikācija VAS “Latvijas Vēstnesī”:

Saņēmējs: VSIA Latvijas Vēstnesis

Reģistrācijas nr.: 40003113794

Konta nr. LV31HABA0551027727297

Saņēmēja iestāde: AS “Swedbank”

Saņēmēja BIC: HABALV22

Summa:  EUR 9,25

Maksājuma mērķis: par publikāciju Latvijas Vēstnesī, SIA X.

2) valsts nodeva:

Saņēmējs: Valsts kase

Reģistrācijas nr. 90000050138

Konta Nr. LV84TREL1060190913200

Saņēmēja banka: Valsts kase

BIC kods TRELLV22

Summa: EUR 35

Maksājuma mērķis: par dokumentu izskatīšanu, SIA X.

d) Visi dokumenti – parakstītas Dalībnieku reģistra veidlapas, parakstīta 18. veidlapa, 2 maksājuma uzdevumi par valsts nodevas un publikācijas apmaksu (ja sūtīsiet eletroniski maksājumu uzdevumus, tos nav nepieciešams elektroniski parakstīt, vienkārši PDF formātā pievienosiet e-pasta saturam), mantojuma apliecības – Jums jāiesniedz Uzņēmumu reģistrā. Jūs to varat izdarīt sekojošā veidā:

  • sūtot elektroniski uz e-pasta adresi: info@ur.gov.lv. Noteikti atcerieties, ka mantojuma apliecības Jums jebkurā gadījumā būs jāiesniedz fiziski Uzņēmumu reģistrā, tas nozīmē, ka varat darīt sekojoši: noformējiet visus dokumentus, kā aprakstīts iepriekš, papildus ieskenējiet mantojuma apliecības (nav nepieciešams mantojuma apliecības parakstīt elektroniski, Jūs tās saglabāsiet līdzīgi kā maksājuma uzdevumus PDF formātā). Sūtot elektroniski dokumentus Uzņēmumu reģistram, noteikti norādiet, ka mantojuma apliecības iesniegsiet Uzņēmumu reģistrā, lai nesanāk, ka Uzņēmumu reģistra notārs jau sāk skatīt lietu un konstatē, ka iesniegtie dokumenti nav pilnīgi;
  • visus dokumentus varat iesniegt uz vietas Uzņēmumu reģistrā, tas nozīmē, ka 18. veidlapai un Dalībnieku reģistra nodalījumam jābūt ar notariāli apliecinātu valdes locekļa parakstu.

e) Uzņēmumu reģistra notārs iesniegtos dokumentus izskata 3 darba dienu laikā no iesniegšanas brīža, attiecīgi, tiklīdz ir pozitīvs Uzņēmumu reģistra notāra lēmums, tā šī informācija ir pieejama arī publiskajos reģistros.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas