E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 11610
Lasīšanai: 3 minūtes

Vienošanos par uzturlīdzekļiem var noslēgt pie notāra

Publicēts pirms 7 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
14. martā, 2017
Anna

Sveiki! Ar vīru dzīvojam atsevišķi (šķirties oficiāli nesteidzamies), bet viņš ieteica griezties pie notāra ,lai aizpildītu veidlapu par uzturlīdzekļiem. Gatavs ir maksāt katru mēnesi 400 eiro. Ir divas nepilngadīgas meitas. Gatavs ir maksāt katru mēnesi šo summu, bet ir nelielas bailes, ka pēc kāda laika atteiksies maksāt. Ja oficiālā alga uz kartes ir 650-700 eiro, vai nebūs jautājumi par šīs summas izmaksu? Vai pašiem jāaizpilda pieteikuma veidlapa( vai to dara uz vietas notārs)?

A
atbild:
25. aprīlī, 2017
Edīte Brikmane
LV portāls

Vecāku vienošanās, kas noslēgta kā notariāls akts vai notariāls akts, kas izpildāms tiesas sprieduma izpildes kārtībā, kalpos kā drošības garants uzturlīdzekļu prasītājam (bērna mātei), ka uzturlīdzekļi turpmāk tiks maksāti regulāri noteiktā apmērā un kārtībā. Ja vienošanās noslēgta vienā no minētajām formām, gadījumā, ja otrs vecāks, kam ir pienākums maksāt uzturlīdzekļus, uzturlīdzekļus nenodrošina vai samaksā mazākā apmērā, izveidojas uzturlīdzekļu parāds, ko iespējams piedzīt ar zvērināta tiesu izpildītāja palīdzību. Notārs ir ieinteresēts, lai vienošanās būtu likumīga un abām pusēm izdevīga, līdz ar  to tikšanās laikā notārs noskaidros Jūsu vēlmes, iespējas, ieteiks konkrētajā situācijā izdevīgāko risinājumu un izskaidros pušu tiesības, noslēdzot vienošanos par periodiskiem uzturlīdzekļu maksājumiem. Vecāku noslēgta vienošanās neizslēdz iespēju, ka, mainoties apstākļiem, uzturlīdzekļu apmērs un izmaksas kārtība var tikt mainīta, noslēdzot jaunu vienošanos vai ceļot prasību tiesā.

Vecāku pienākums uzturēt savus bērnus ir absolūts un neapstrīdams. Civillikuma 179. panta piektā daļa paredz, ka uzturlīdzekļi valstī noteiktajā minimālajā apmērā (25% vai 30% no minimālās algas katram bērnam atkarībā no vecuma) bērniem jānodrošina neatkarīgi no mantas stāvokļa un spējas viņus uzturēt. Tātad uzturlīdzekļi minimālajā apmērā, kas 2017. gadā attiecīgi ir 95 eiro un 114 eiro katram bērnam  atkarībā no bērna vecuma, ir jānodrošina arī vecākiem, kuriem nav ienākumu. Līdz ar to, ja bērnu tēvs velta lielāko daļu algas savu bērnu uzturam, liekiem jautājumiem nevajadzētu rasties.

Vēršam uzmanību, ka nodokļu maksātājiem savā gada ienākumu deklarācijā ir pienākums deklarēt visus gada laikā saņemtos ienākumus, arī ar nodokli neapliekamos ienākumus, ja to kopējā summa pārsniedz 4000 eiro gadā. Ar iedzīvotāju ienākuma nodokli neapliek uzturlīdzekļu maksājumus, kā arī dāvanas no fiziskajām personām, ja dāvinātāju ar nodokļa maksātāju saista laulība vai radniecība līdz trešajai pakāpei Civillikuma izpratnē. Vienošanās par uzturlīdzekļiem ir papildu apliecinājums, ka veiktie maksājumi bērna mātes kontā ir uzturlīdzekļi bērnu uzturam.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas