E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 11586
Lasīšanai: 5 minūtes
TĒMA: Nodokļi
2
9
2
9

Attaisnotie izdevumi par interešu izglītību, nevis bērnudārza apmaksu

Publicēts pirms 7 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
13. martā, 2017
Harijs

Labdien! Vai maksājumu par pirmsskolas izglītības programmas apguvi privātā bērnudārzā, kurš saņem Rīgas pašvaldības līdzfinansējumu, var iekļaut gada ienākumu deklarācijā kā attaisnotos izdevumus par izglītību? No MK regulējuma nav viennozīmīgi saprotams, vai šis nosacījums attiecas tikai uz dažāda veida pulciņiem, vai arī uz maksu par pirmsskolas izglītības programmas apguvi.

A
atbild:
20. martā, 2017
Lidija Dārziņa
LV portāls

Izglītības likumā ir definēts:

pirmsskolas izglītība — izglītības pakāpe, kurā notiek bērna personības daudzpusīga veidošanās, veselības stiprināšana, sagatavošanās pamatizglītības ieguvei;

interešu izglītība — personas individuālo izglītības vajadzību un vēlmju īstenošana neatkarīgi no vecuma un iepriekš iegūtās izglītības.

Ar 2015. gada 30. aprīļa grozījumiem likumā no 2016. gada papildus pašreizējiem attaisnotajiem izdevumiem par medicīnas pakalpojumiem un izdevumiem, kas saistīti ar izglītības un specialitātes iegūšanu, pirms ienākuma aplikšanas ar nodokli no gada apliekamo ienākumu apjoma iedzīvotāju ienākuma nodokļa maksātājam ir tiesības atskaitīt arī izdevumus par interešu izglītības programmu apgūšanu bērniem. Šos izdevumus var iekļaut gada ienākumu deklarācijā par 2016. gadu, iesniedzot deklarāciju,  un atgūt pārmaksāto nodokli iedzīvotāju ienākuma nodokļa likmes apmērā.

Ministru kabineta noteikumi Nr. 336  nosaka fiziskās personas – iedzīvotāju ienākuma nodokļa maksātāja – attaisnotajos izdevumos ietveramos izdevumus par izglītības un ārstniecisko pakalpojumu izmantošanu, kuru kopējā summa taksācijas gada laikā nepārsniedz maksātājam un viņa ģimenes locekļiem 215 eiro katram. Tie ir šādi:

1. izglītības izdevumi:

1.1. par augstākās izglītības un visu pakāpju profesionālās izglītības iegūšanu, kā arī par specialitātes (profesijas, amata, aroda) iegūšanu valsts akreditētās Latvijas izglītības iestādēs, Eiropas Savienības dalībvalstu un Eiropas Ekonomikas zonas valstu mācību iestādēs vai valsts akreditētās izglītības programmas apgūšanu;

1.2. par apmācību darbā, profesijā, amatā vai arodā nepieciešamo iemaņu iegūšanai un uzlabošanai;

1.3. par profesionālās sagatavotības līmeņa paaugstināšanu (izdevumi par jebkurām mācībām, kas paplašina fiziskās personas profesionālās zināšanas);

1.4. par interešu izglītības programmu (Izglītības likuma izpratnē) apgūšanu bērniem līdz 18 gadu vecumam.

Attaisnotos izdevumos par interešu izglītības apgūšanu bērniem līdz 18 gadu vecumam ir iekļaujami maksājumi par tādu pulciņu apmeklējumu, kurus nodrošinājusi izglītības iestāde vai citas juridiskās un fiziskās personas, kuras nav reģistrētas Izglītības iestāžu reģistrā, bet pašvaldībā ir saņēmušas attiecīgas licences (Izglītības likuma 47. pants).

Piemēram, valodas apmācība interešu izglītības programmas ietvaros ir iekļaujama attaisnotajos izdevumos par izglītību, ja šo apmācību ir nodrošinājusi izglītības iestāde vai citas juridiskās un fiziskās personas, kuras nav reģistrētas Izglītības iestāžu reģistrā, bet pašvaldībā ir saņēmušas attiecīgas licences.

Valsts ieņēmumu dienesta informācijā ir paskaidrots: Nodokļa atmaksa pienākas par tiem pulciņiem, ko piedāvā izglītības iestāde, kā arī par pulciņiem, ko piedāvā cita juridiskā vai fiziskā persona, kas nav reģistrēta Izglītības iestāžu reģistrā, taču tai ir pašvaldības izsniegta speciāla licence pulciņa darbībai. Informācija par to, vai konkrētā pulciņa organizētājs ir izglītības iestāde, ir pieejama Izglītības iestāžu reģistrā https://viis.lv. Savukārt par pašvaldības izsniegtajām licencēm ir jāinteresējas attiecīgajā pašvaldībā, piemēram, Rīgas pašvaldības interešu izglītības programmu īstenotājiem izsniegtās licences ir pieejamas elektroniskā veidā portālā www.e-skola.lv.

Lai vecākiem atvieglotu šo pārliecināšanās procesu, VID ir apkopojis pašvaldību iesniegto informāciju, un VID mājaslapā sadaļā “Gada ienākumu deklarācija” ir pieejams saraksts ar pašvaldību izsniegtajām licencēm interešu izglītības programmām.

Labs saturs
9
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas