E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 11576
Lasīšanai: 2 minūtes

Vienošanās vai servitūta noteikšana tiesas ceļā

Publicēts pirms 7 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
12. martā, 2017
Filips

Kaimiņa sieta žogs un daļa no šķūnīša (ārpus sarkanās līnijas) traucē elektrības pievadi jaunbūvei. Ir saņemta būvatļauja, un elektrības trase tika plānota pēc “Sadales tīkla” rīkojuma. Zemes gabals, uz kura atrodas kaimiņa māja, pieder Finanšu ministrijai. Finanšu ministrija rakstiski devusi piekrišanu un neiebilst pret žoga pārcelšanu, bet vēlas, lai to dara kaimiņš (izīrētājs, kuram pieder māja uz šīs zemes). Piedāvāju finansēt žoga pārcelšanu, bet kaimiņš kategoriski iebilst. Kā rīkoties šajā situācijā? Paldies par atbildi!

A
atbild:
23. martā, 2017
Latvijas Zvērinātu advokātu kolēģija
Dāvis Volksons, zvērināts advokāts

Šajā situācijā ir konstatējams, ka starp kaimiņu un Finanšu ministriju pastāv zemes piespiedu nomas tiesiskās attiecības. No jautājumā sniegtās informācijas nav zināms, vai kaimiņa un Finanšu ministrijas starpā ir rakstveidā noslēgts nomas līgums, kurā ir atrunāti kādi īpaši kaimiņa pienākumi.

Ja pastāv zemes piespiedu nomas tiesiskās attiecības, tad saskaņā ar Civillikuma 2131. pantu Finanšu ministrijai nav tiesību traucēt kaimiņa tiesības lietot zemi pēc saviem ieskatiem, kā arī šādas tiesības nepiemīt citām personām.

Līdz ar to Jums ir divas iespējas – vai nu vienoties ar kaimiņu, vai arī veikt elektrības pievada izbūvi veidā, kas neskar kaimiņa zemi.

Ja iepriekš minētais nav iespējams, tad pastāv iespēja lūgt tiesu nodibināt servitūtu. Tomēr šādas rīcības izvērtēšanai ir nepieciešama papildu informācija. Ir jāņem vērā iespējamās tiesvedības ilgums un būvniecības procesa faktiskās apturēšanas sekas iepretim ieguvumiem, ko sniegtu alternatīvi rīcības varianti. Līdz ar to ir jāmeklē kompromiss.   

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 42 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas