E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 11566
Lasīšanai: 4 minūtes
TĒMA: Nodokļi

Kā noteikt iegādes vērtību dzīvoklim

Publicēts pirms 7 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
10. martā, 2017
Tamara

Labdien! Gribu pārdot nekustamo īpašumu (dzīvokli), kurš iegūts līdz 2000. gada 31. decembrim, bet zemesgrāmata noformēta 2001. gadā. Kā noteikt iegādes vērtību dzīvoklim, lai aprēķinātu kapitāla pieauguma nodokli, jo esmu deklarēta vairāk nekā 5 gadus citā vietā?

A
atbild:
20. martā, 2017

Atbilstoši likumā „Par iedzīvotāju ienākuma nodokli” (turpmāk – likums) noteiktajam fiziskās personas ienākums no nekustamā īpašuma atsavināšanas ir apliekams ar iedzīvotāju ienākuma nodokli kā ienākums no kapitāla aktīvu atsavināšanas, ja likumā nav noteikts citādi.

Kapitāla pieaugumu nosaka, no kapitāla aktīva atsavināšanas cenas atņemot iegādes vērtību un kapitāla aktīvā veikto ieguldījumu vērtību kapitāla aktīva turēšanas laikā. Iedzīvotāju ienākuma nodokļa likme ienākumam no kapitāla pieauguma ir 15 procenti.

Ņemot vērā, ka uzdotajā jautājumā nav ietverta detalizēta informācija par to, kādā veidā (uz pirkuma līguma, dāvinājuma līguma vai mantojuma rezultātā) nekustamais īpašums (dzīvoklis) ir iegūts, Valsts ieņēmumu dienests atbilstoši savai kompetencei sniedz vispārēju atbildi uz jautājumu, kas saistīts ar nodokļu normatīvo aktu piemērošanu attiecībā uz  nekustamā īpašuma (dzīvokļa) iegādes vērtības noteikšanu.

Ja nekustamais īpašums (dzīvoklis) iegādāts uz pirkuma līguma pamata, par nekustamā īpašuma iegādes vērtību uzskata vērtību, par kādu fiziskā persona ir iegādājusies konkrēto nekustamo īpašumu.

Ja nekustamais īpašums iegūts mantojuma ceļā, par tā iegādes vērtību uzskata attiecīgi mantojuma masā ietilpstošā norādītā konkrētā nekustamā īpašuma vērtību.

Ja nekustamais īpašums iegūts uz dāvinājuma līguma pamata, par tā iegādes vērtību uzskata attiecīgi dāvinājuma līgumā norādītā konkrētā nekustamā īpašuma vērtību, kas nav lielāka par nekustamā īpašuma atsavināšanas cenu.

Gadījumā, ja dāvinājuma līgumā vai mantojuma masā nav norādīta konkrētā nekustamā īpašuma vērtība un nekustamais īpašums iegūts līdz 2000.gada 31.decembrim, par tā iegādes vērtību uzskata aktuālo nekustamā īpašuma kadastrālo vērtību nekustamā īpašuma atsavināšanas gadā, kura koriģēta, kadastrālo vērtību dalot ar Centrālās statistikas pārvaldes noteikto katra gada patēriņa cenu indeksu par pēdējiem 10 gadiem pirms nekustamā īpašuma atsavināšanas.

Vienlaicīgi nekustamā īpašuma (dzīvokļa) iegādes vērtībā ir iekļaujami izdevumi, kas tieši saistīti ar nekustamā īpašuma iegūšanu, piemēram, valsts nodeva par darījuma noformēšanu, valsts nodeva par īpašuma tiesību nostiprināšanu zemesgrāmatā, kā arī izdevumi, kas ir saistīti ar nekustamā īpašuma uzlabošanu un atjaunošanu, ja fiziskās personas rīcībā ir minēto izdevumu apliecinoši maksājuma dokumenti, kas ir noformēti atbilstoši preču iegādes vai pakalpojuma saņemšanas brīdī spēkā esošo normatīvo aktu prasībām un ir identificējami ar iegādāto materiālu izlietojumu un pakalpojuma sniegšanu konkrētajā nekustamajā īpašumā.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas