E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 11531
Lasīšanai: 3 minūtes
1
2
1
2

Konkrētā informācija ir atzīstama par personas datiem

Publicēts pirms 7 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
06. martā, 2017
Ieva Karlsberga

Labdien! Vai, lūdzu, bērna vārds, uzvārds un dzimšanas datums ir personas dati, kas ir aizsargāti ar likumu un nedrīkst tikt publiski izplatīti? Kā, piemēram, šeit: http://kekava.lv/pub/index.php?id=2050.

A
atbild:
20. martā, 2017

Saskaņā ar Fizisko personu datu aizsardzības likuma (turpmāk – FPDAL) 2. panta 3. un 4. punktu personas dati ir jebkāda informācija, kas attiecas uz identificētu vai identificējamu fizisko personu. Savukārt personas datu apstrāde ir jebkura ar personas datiem veikta darbība, tostarp personas datu vākšana, glabāšana, izmantošana, nodošana. Izvērtējot minēto un pārbaudot tīmekļa vietnē http://kekava.lv/pub/index.php?id=2050 pieejamo informāciju, inspekcija secina, ka minētā publicētā informācija (bērnu vārdi, uzvārdi un dzimšanas datumi (dienas un mēneši)) ir atzīstama par personas datiem FPDAL 2. panta 3. punkta izpratnē un šāda informācijas publicēšana (nodošana trešajām personām) ir personas datu apstrāde FPDAL 2. panta 4. punkta izpratnē.

Personas datu apstrāde ir jāveic saskaņā ar FPDAL, kura 7. pants paredz, ka personas datu apstrāde ir atļauta, ja tās veikšanai pastāv tiesisks pamats – pastāv vismaz viens FPDAL 7. panta nosacījums. Papildus tiesiskā pamata nodrošināšanai, veicot personas datu apstrādi, ir jāievēro arī FPDAL 10. panta pirmās daļas 2. punkts, saskaņā ar kuru personas datu apstrādi drīkst veikt tikai atbilstoši paredzētajam mērķim un tam nepieciešamajā apjomā.

Saskaņā ar FPDAL 2. panta 9. punktu par personas datu apstrādes atbilstību FPDAL ir atbildīgs pārzinis – fiziskā vai juridiskā persona, valsts vai pašvaldību institūcija, kura nosaka personas datu apstrādes mērķus un apstrādes līdzekļus.

Attiecībā uz nepilngadīgu personu datu apstrāde jāņem vērā, kā Civillikuma 177. pants nosaka – līdz pilngadības sasniegšanai bērns ir vecāku aizgādībā, tādēļ bērna personas datu apstrādei ir jāprasa vecāku piekrišana.

FPDAL 2. panta 2. punkts nosaka, ka datu subjekta piekrišana ir datu subjekta brīvi, nepārprotami izteikts gribas apliecinājums, ar kuru datu subjekts atļauj apstrādāt savus personas datus atbilstoši pārziņa sniegtajai informācijai saskaņā ar šā likuma 8. pantu.

Ņemot vērā minēto, inspekcija norāda, ka pārzinim ir tiesības veikt datu subjektu personas datu apstrādi, ja šādai rīcībai pastāv kāds no FPDAL 7. pantā noteiktajiem tiesiskajiem pamatiem. Piekrišanas nepastāvēšanas fakts vēl neliecina par to, ka tiek veikta nelikumīga personas datu apstrāde. Bez datu subjekta piekrišanas var veikt viņu datu apstrādi, ja pastāv kāds cits no FPDAL 7. pantā noteiktajiem tiesiskajiem pamatiem.

Ņemot vērā minēto un ievērojot to, ka jautājums neietver informāciju par pārziņa (Ķekavas novada domes) personas datu apstrādes (informācijas publicēšanas) mērķi un tiesisko pamatu, inspekcija konkrētajā gadījumā nevar norādīt, vai konkrētās personas datu apstrādes gadījumā Ķekavas novada dome ir pārkāpusi FPDAL noteiktās prasības.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas