E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 11488
Lasīšanai: 3 minūtes
1
1

Bērnam izsniedz jaunu dzimšanas apliecību

Publicēts pirms 7 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
01. martā, 2017
Antra

Labdien! Nesen mūsu ģimenē notikušas izmaiņas, es sev un arī bērniem mainīju uzvārdu (ne laulības ceļā). Kas, manuprāt, šķiet ļoti dīvaini, – ir it kā jauns likums par to, ka dzimšanas apliecībās ieraksts par vecākiem netiek mainīts, jo jebkuru izmaiņu gadījumā ieraksts par vecākiem paliekot tas pats, kāds tas bija piedzimšanas brīdī. Piemēram, ja mums būtu situācija, ka jādodas kaut vai uz bērnu slimnīcu, tad man obligāti vajadzētu līdz arī dokumentu par mana uzvārda maiņu, jo ar manu pasi un bērna dzimšanas apliecību var nepietikt. Tā pat var rasties arī neskaidrības ceļojot, jo, kā zināms, ja bērni nav ierakstīti pasē, tad jābūt līdz dzimšanas apliecībai, bet mūsu gadījumā dzimšanas apliecībā mans uzvārds ir pavisam cits. Par atkārtotu dzimšanas apliecības izdošanu ir pat jāmaksā nodeva. Vai tiešām ir tāds likums, ka tad, ja es (māte) mainu savu uzvārdu, šīs izmaiņas netiek ierakstītas bērna dzimšanas apliecībā? Lūdzu, norādiet šo likuma punktu, jo nespēju tādu atrast!

A
atbild:
11. aprīlī, 2017
Tieslietu ministrija
Lana Ivulāne, Komunikācijas un tehniskā nodrošinājuma nodaļas sabiedrisko attiecību speciāliste

Vārda, uzvārda un tautības ieraksta maiņas likums paredz kārtību, kādos gadījumos bērnam var mainīt uzvārdu. Savukārt MK noteikumu Nr. 761 "Noteikumi par civilstāvokļa aktu reģistriem" 141. apakšpunktā uzskaitīts, kuros gadījumos pēc papildinājumu izdarīšanas tiek izsniegta jauna satura dzimšanas apliecība.

Tieslietu ministrijas pārstāve Lana Ivulāne norāda: Ja uzvārds tiek mainīts nepilngadīgai personai, tostarp pamatojoties uz Vārda, uzvārda un tautības ieraksta maiņas likumu, izmaiņas bērna dzimšanas reģistra ierakstā par bērna uzvārda maiņu tiek veiktas un secīgi tiek izsniegta jauna satura dzimšanas apliecība, kurā norādīts bērna jaunais uzvārds.

Likumdevējs, izstrādājot noteikumus, jau sākotnēji paredzēja, ka visas izmaiņas civilstāvokļa aktu reģistros attiecībā uz pilngadīgas personas vārda, uzvārda maiņu būs pierādāmas ar citiem dokumentiem (dokuments, uz kura pamata ir veikta uzvārda maiņa, piemēram, laulības apliecība, Tieslietu ministrijas Dzimtsarakstu departamenta lēmums).

Savukārt attiecībā uz nepilngadīgu personu tika uzsvērts, ka, izsniedzot atkārtotu dzimšanas apliecību, norādīs aktuālās ziņas, lai arī tās atšķirsies no pirmreizēji ierakstītajām ziņām dzimšanas reģistra ierakstā.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas