E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 11453
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Tieslietas
1
1

Latvijas pilsonību nevar iegūt apprecoties

Publicēts pirms 7 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
20. februārī, 2017
nata

Labdien, man ir tāds jautājums – manai māsai ir LR pilsonība, bet viņas vīram nav, viņš var ar sievas starpniecību to iegūt vai nē? Viņi dzīvo kopā 20 gadus, viņš ir nepilsonis, bet, ja vajag naturalizāciju, viņam jākārto latviešu valodas pārbaude, vai ne? Viņš strādā, un viņam ir latviešu valodas kategorija. Jau iepriekš paldies!

A
atbild:
21. februārī, 2017
Elīna Gulbe
LV portāls

Latvijas pilsonību iespējams iegūt trīs veidos: naturalizācijas kārtībā, reģistrējot Latvijas pilsoņa statusu vai iegūstot to par īpašiem nopelniem Latvijas labā. Apprecoties ar Latvijas pilsoni, pilsonību nepiešķir.

Pilsonības likuma 12. pants nosaka, ka naturalizācijas kārtībā Latvijas pilsonībā var uzņemt personu, kurai naturalizācijas iesnieguma iesniegšanas dienā pastāvīgā dzīvesvieta ne mazāk kā pēdējos piecus gadus ir bijusi Latvijā. Personai, kura pretendē uz pilsonību, jābūt legālam iztikas avotam.

Naturalizācijas procesa laikā jānokārto latviešu valodas prasmes pārbaude, LR Satversmes pamatnoteikumu, valsts himnas teksta, Latvijas vēstures un kultūras pamatu zināšanu pārbaude (vai arī jāiesniedz dokuments, kas apliecina tiesības uz atbrīvojumu no kādas no pārbaudēm).

Likuma 21. pants nosaka, ka no šīm pārbaudēm atbrīvo personu, kura ieguvusi pamatizglītību latviešu valodā, apgūstot tajā vairāk nekā pusi no pamatizglītības programmas, kā arī personu, kura ne agrāk kā piecus gadus pirms tam, kad iesniegts iesniegums par Latvijas pilsonības iegūšanu, ir apliecinājusi latviešu valodas prasmi:

1)      līdz 2011. gada 31. augustam centralizētajā eksāmenā latviešu valodā (akreditētā izglītības programmā 9. klasei) vai centralizētajā eksāmenā latviešu valodā un literatūrā (akreditētā izglītības programmā 12. klasei) un to nokārtojusi atbilstoši A, B, C vai D līmenim;

2)      pēc 2011. gada 31. augusta centralizētajā eksāmenā latviešu valodā (akreditētā izglītības programmā 9. klasei), iegūstot tajā kopējo procentuālo novērtējumu, kas nav mazāks par 50 procentiem, vai centralizētajā eksāmenā latviešu valodā (akreditētā izglītības programmā 12. klasei), iegūstot tajā kopējo procentuālo novērtējumu, kas nav mazāks par 20 procentiem;

3) ar dokumentu, kas apliecina augstākās izglītības studiju programmas apguvi latviešu mācību valodā.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas