E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 11316
Lasīšanai: 2 minūtes

Atvaļinājuma naudu maksā par darba dienām

Publicēts pirms 7 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
04. februārī, 2017
Kristīne

Labdien! Sakiet, vai tā var būt. Esmu nostrādājusi valsts iestādē jau astoņus mēnešus. Janvārī aizgāju atvaļinājumā uz divām nedēļām. Darba alga kopā ar atvaļinājuma naudu sanāca mazāka, nekā es ik mēnesi saņemu parasto darba algu. Man ir summētais darba laiks. Tekošais grafiks – divas dienas strādāju no plkst.8 līdz 20, divas brīvas. atvaļinājums man bija no 18.01.17 līdz 31.01.2017 ieskaitot. Atvieglojumu nav. Strādāju veselu slodzi. Darba alga uz papīra 700 eiro plus vēl 25% par kaitīgu darbu. Vai tiešām tā var būt, ka, aizejot atvaļinājumā, saņemu mazāku naudiņu, nekā ik mēnesi saņemu? Jau iepriekš paldies par konsultāciju!

A
atbild:
21. februārī, 2017
Lidija Dārziņa
LV portāls

Darba likuma 149. pants nosaka, ka darbiniekam ir tiesības uz četru nedēļu ilgu kalendāro atvaļinājumu, neskaitot svētku dienas.

Summētā darba laika ietvaros darba laiks tiek plānots atbilstoši darba devēja izstrādātiem grafikiem. Darba devējam ir jāapmaksā tikai atvaļinājuma darba dienas.

Valsts un pašvaldību institūciju amatpersonu un darbinieku atlīdzības likuma 3.1 pants (Vidējā izpeļņa) nosaka: Par ikgadējā apmaksātā atvaļinājuma vai apmaksātā papildatvaļinājuma laiku izmaksājamo samaksu aprēķina, dienas vai stundas vidējo izpeļņu reizinot ar darba dienu vai stundu skaitu atvaļinājuma laikā.

Darba likums nosaka darba devējam pienākumu, izmaksājot darba samaksu, izsniegt darba samaksas aprēķinu, kurā norādīta izmaksātā darba samaksa, ieturētie nodokļi un veiktās valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas, kā arī nostrādātās stundas, tostarp virsstundas, nakts laikā un svētku dienās nostrādātās stundas. Pēc darbinieka pieprasījuma darba devējam ir pienākums šo aprēķinu izskaidrot. Kā aprēķināta atvaļinājuma nauda, varat lūgt izskaidrot darba devējam.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 57 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas