E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 11186
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Finanses

Patentmaksātājam papildu sociālās iemaksas nav jāveic

Publicēts pirms 7 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
15. janvārī, 2017
Viktorija Portere

Labdien, lūdzu, sakiet, vai patentmaksātājam ir jāmaksā valsts obligātās sociālās iemaksas, ja ienākumu summa sasniedz 4560 euro tekošajā gadā?

A
atbild:
16. janvārī, 2017
Lidija Dārziņa
LV portāls

Patentmaksa ir valsts noteikts vienots fiksēts maksājums, kas ietver iedzīvotāju ienākuma nodokli un valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas.

No patentmaksājuma 67% ieskaita valsts sociālās apdrošināšanas speciālajā budžetā, 33% – maksātāja dzīvesvietas pašvaldības budžetā.

Saimnieciskās darbības veicējiem, kuri kā nodokļu režīmu izvēlējušies patentmaksājumu, obligāto iemaksu objektu aprēķina, ņemot vērā atbilstošo obligāto iemaksu likmi un to, ka 67% no patentmaksas apmēra ir veiktās obligātās iemaksas.

Likumā „Par valsts sociālo apdrošināšanu” noteiktais obligāto iemaksu objekta minimālais apmērs (pašnodarbinātajiem) neattiecas uz fiziskajām personām, kuras veic saimniecisko darbību un par to maksā patentmaksu. Tātad, ja arī ienākumi pārsniedz minimālās algas apmēru mēnesī (380 eiro mēnesī jeb 4560 eiro gadā), papildu sociālās iemaksas nav jāveic.

Patentmaksas maksātājs var būt fiziska persona, kas veic saimniecisko darbību tikai noteiktās profesijās. (Patentmaksas apmērs profesijām noteikts Ministru kabineta noteikumos Nr. 1531.)

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas