E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 10920
Lasīšanai: 3 minūtes
1
1

Situācija jārisina, vēršoties bankā

Publicēts pirms 7 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
06. decembrī, 2016
Annija

Labdien! Vēlējos uzzināt, vai sekojošā situācija ir iespējama: cilvēks pirms 11 gadiem paņēmis kredītkarti, kurai nav atmaksājis parādu 40 santīmu apmērā un aizmirsis par to. 11 gadus bijis miers un klusums gan no attiecīgās bankas, gan no tiesas. Pēkšņi ar viņu sazinoties ZTI par esošo parādu 600 euro apmērā un informē, ka tiesa jau notikusi bez viņa klātbūtnes. Tad arī pienāk paziņojums no bankas gan uz e-pastu, gan pa pastu, lai gan pirms tam nav saņemts neviens paziņojums par parāda eksistēšanu. Cik noprotu, pēc Komerclikuma D daļas 406. panta, ja līgumā nav atrunāts noilguma termiņš, tas ir 3 gadi. Līgums par šo karti ar banku cilvēkam vairs neesot, līdz ar to nezinu, par tajā minēto noilguma termiņu, bet vai tiešām tas varētu būt tik ilgs? Bet galvenais jautājums, kas uztrauc, ir, vai tiešām parāds no 40 santīmiem var uzaugt par 600 euro 11 gadu laikā?

A
atbild:
08. decembrī, 2016
Una Medne
juriste

Diemžēl nav iespējams sniegt Jums precīzu skaidrojumu,  jo ir vairāki neskaidri apstākļi.

Kopumā no Jūsu aprakstītās situācijas var secināt, ka kartes parāds jau ir iztiesāts tiesā, ņemot vērā to, ka ar parādnieku ir sazinājies zvērināts tiesu izpildītājs. Viens no neskaidrajiem jautājumiem ir par tiesas datumu. Proti, vai tiesa lietu izskatīja pirms Komerclikuma D daļas 406. panta ieviešanas, tas ir pirms 01.01.2010.

Līdz Komerclikuma D daļas 406. panta ieviešanai noilgumu regulēja Civillikuma 1895. pants, kas noteica, ka visas saistību tiesības izbeidzas, ja tiesīgā persona tās neizlieto desmit gadu laikā.

Var ieteikt vērsties bankā un lūgt izsniegt līguma par karti kopiju, kā arī informāciju par parāda apmēru, kādā periodā tas ir izveidojies un no kā sastāv. Jāmēģina panākt ar banku kāds kompromiss, lai lieta tiktu atrisināta. Parāda ignorēšana vai noliegšana šo situāciju neatrisinās. Tāpat ir nepieciešams lietu saprast kopumā, nevis mēģināt traktēt kādu atsevišķu likuma pantu.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 65 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas