E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 10392
Lasīšanai: 2 minūtes
1
1

Apmācību izdevumu atlīdzināšana, ja darba attiecības tiek izbeigtas

Publicēts pirms 7 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
21. septembrī, 2016
Darbinieks

Ja esmu iesniedzis atlūgumu pēc paša vēlēšanās (DL 100. pants 1. punkts), vai darba devējam ir tiesības pieprasīt veikt kvalifikācijas kursu maksas atmaksu, ja pēc kursu pabeigšanas uzņēmumā esmu nostrādājis vairāk kā vienu gadu?

A
atbild:
23. septembrī, 2016
Valsts darba inspekcija
Zaiga Strode, Darba tiesību nodaļas vadošā juriskonsulte

Darbinieku profesionālās apmācības un kvalifikācijas paaugstināšanas un ar to saistīto pasākumu apmaksas  regulējuma jautājumi ir noteikti  Darba likuma 96. pantā.

 Tie paredz, ka darba devējam darbiniekam, kurš, pārtraucot darbu, nosūtīts uz profesionālo apmācību vai paaugstināt kvalifikāciju, jāsaglabā darbavieta un jāsedz apmācību izdevumi. Savukārt, ja profesionālās apmācības vai kvalifikācijas paaugstināšanas pasākumi uzskatāmi par tādiem, kas atbilstoši apstākļiem ir saistīti ar darbinieka veicamo darbu, taču šādai profesionālajai apmācībai vai kvalifikācijas paaugstināšanai (darbinieka konkurētspējas pilnveidošana) nav noteicoša nozīme nolīgtā darba izpildei, darba devējs un darbinieks var slēgt atsevišķu vienošanos par darbinieka profesionālo apmācību vai kvalifikācijas paaugstināšanu un ar to saistīto izdevumu atlīdzināšanu.

 Par apmācībām iztērēto izdevumu atlīdzināšana notiek saskaņā ar darba devēja un darbinieka rakstveida vienošanos, kurā puses vienojas par izdevumu maksimālo apmēru, kārtību, kādā dzēšami ar profesionālo apmācību vai kvalifikācijas paaugstināšanu saistītie izdevumi un citiem jautājumiem.

Ja vienošanās par apmācību nav bijusi noslēgta, darba devējam nav tiesiska pamata atprasīt no darbinieka ar profesionālo apmācību vai kvalifikācijas paaugstināšanu saistītos izdevumus.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 44 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas