E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 10315
Lasīšanai: 2 minūtes

Komandējuma naudas apmērs un samazināšanas nosacījumi

Publicēts pirms 7 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
09. septembrī, 2016
Kristīne

Vai Latvijā likums atļauj darba devējam atcelt saviem darbiniekiem komandējuma naudas izmaksāšanu? Darbiniekam, dodoties komandējumā, tiek nopirktas lidojuma biļetes un viesnīca, visus papildus izdevumus komandējuma laikā (vilciens, taksis, ēdienreizes) apmaksā pēc iesniegtajiem čekiem, bet komandējuma nauda izmaksāta netiek. Uzņēmuma vadība savu lēmumu pamato ar to, ka tiek segti visi nepieciešamie izdevumi.

A
atbild:
23. septembrī, 2016
Valsts darba inspekcija
Zaiga Strode, Darba tiesību nodaļas vadošā juriskonsulte

Darba likuma 76. panta pirmās daļas 1. punkts paredz darba devēja pienākumu atlīdzināt tos darbinieka izdevumus, kuri atbilstoši darba līguma noteikumiem nepieciešami darba veikšanai vai arī radušies ar darba devēja piekrišanu, īpaši izdevumus, kas saistīti ar darbinieka komandējumu vai darba braucienu.

Kārtību, kādā atlīdzināmi izdevumi, kas saistīti ar komandējumiem un darba braucieniem, nosaka Ministru kabineta noteikumi Nr. 969 „Kārtība, kādā atlīdzināmi ar komandējumiem saistītie izdevumi” (turpmāk - Noteikumi Nr. 969). Noteikumu Nr. 969 17. punktā ir noteikts, ka komandējuma vai darba brauciena izdevumus darbiniekam atlīdzina institūcija, kura viņu nosūtījusi komandējumā vai darba braucienā.

Noteikumu 13. punkts paredz darba devējam tiesības samazināt dienas naudu - par katru komandējuma dienu izmaksāt līdz 30% no dienas naudas, ja pastāv šādi apstākļi:

  • darbiniekam tiek nodrošināta bezmaksas uzturēšanās – tiek nodrošināta viesnīca (naktsmītne) un
  • darbiniekam tiek nodrošināta ēdināšana trīs reizes dienā (tai skaitā no citas institūcijas finanšu palīdzības līdzekļiem).

Ja darba devējs nav nodrošinājis iepriekšminētos apstākļus, saskaņā ar Noteikumu Nr. 969 17. punktu darba devējam jāatlīdzina visi izdevumi par komandējuma laiku, ieskaitot dienas naudu Noteikumu Nr. 969 noteiktajā apmērā.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 42 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas