E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 10197
Lasīšanai: 2 minūtes

Ja pēc BKA darbā atgriezties neplāno, atvaļinājumu avansā izmantot nevajadzētu

Publicēts pirms 7 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
24. augustā, 2016
Aija

Labdien. Vēlējos jautāt par ikgadējo atvaļinājumu, kas pienākas grūtniecei. Uzņēmumā esmu nostrādājusi gandrīz deviņus mēnešus, ar septembri došos pirmsdzemdību atvaļinājumā. Pēc darba likuma grūtniecei pienākas atvaļinājums 4 nedēļu apmērā, neskatoties uz to, cik ilgi ir nostrādāts. Esmu izņēmusi daļu atvaļinājuma - 2 nedēļas. Sakiet, lūdzu, kā ir ar pārējām 2 nedēļām, ja tās neizņemu kā atvaļinājumu vai darba devējam par tām jāizmaksā noteikta summa, ja uzņēmumā neplānoju atgriezties pēc bērnu kopšanas atvaļinājuma?

A
atbild:
30. augustā, 2016
Zaida Kalniņa
LV portāls

Ja pēc BKA izmantošanas plānojat darba attiecības pārtraukt, tad vienu mēnesi pirms BKA beigām Jums būs jāiesniedz darba devējam atlūgums. Tas būs pamats izmaksāt Jums neizmantoto atvaļinājuma kompensāciju proporcionāli nostrādātajam laikam, nevis pilnā 4 nedēļu apmērā, ja pilnu gadu neesat strādājusi.

Jums ir iespēja  izmantot Jums pienākošos atvaļinājumu reālā apmērā pirms grūtniecības atvaļinājuma vai uzreiz pēc dzemdību atvaļinājuma - pirms BKA.

Ja tagad izmantosiet atvaļinājumu pilnā četru kalendāro nedēļu apmērā, tad tas daļēji būs avansā. Turklāt, ja pēc BKA iesniegsiet atlūgumu, Jums nāksies darba devējam starpību par avansā apmaksāto atvaļinājumu kompensēt. Pilna apmēra atvaļinājuma izmantošana avansā sievietei grūtniecei ir sociāla privilēģija tikai darba attiecību ietvaros.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 44 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas