DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
23. aprīlī, 2024
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Valsts pārvalde

NVO un darba devējiem būs pieejams atbalsts ģimenei draudzīgas vides veidošanai

Lai veicinātu pozitīvu bērnu attīstību un sociālo integrāciju un ļautu īstenot viņu potenciālu veiksmīgai dzīvei, 23. aprīlī valdība apstiprināja Ministru kabineta noteikumus ES līdzekļu izmantošanai ģimenēm draudzīgas vides un atbalstošas sabiedrības veidošanai. Pasākuma ietvarā paredzētas gan atbalsta programmas ģimenēm ar bērniem, gan atbalsts darba devējiem un nevalstiskajām organizācijām, lai veicinātu ģimenei draudzīgu vidi gan darbavietās, gan sabiedrībā.

Atbilstoši Latvijas ilgtspējīgas attīstības stratēģijai "Latvija 2030" ģimene un bērni ir Latvijas pamatvērtības, tādēļ ir būtiski veidot ģimenēm un bērniem atbalstošu vidi un kopumā veselīgu, atsaucīgu sabiedrību, vienlaikus nostiprinot atbalstu kā svarīgu ilgtermiņa ieguldījumu Latvijas cilvēkkapitālā un demogrāfijas attīstībā.

ES kohēzijas politikas programmas pasākuma “Ģimenei draudzīgas vides un sabiedrības veidošana un intervences psiholoģiskā un emocionālā noturīguma veicināšanai” mērķis ir veidot sabiedrību, kurā katra ģimene un bērns jūtas droši, atbalstīti un novērtēti, atspoguļojot Latvijas apņemšanos sekmēt ilgtspējīgu attīstību. Atbalsts tiks sniegts bērniem vecumā līdz 18 gadiem, viņu vecākiem, tajā skaitā citiem bērnu aprūpētājiem, izglītības darbiniekiem un nevalstiskajām organizācijām, kas veicina ģimeņu labklājību.

Plānots, ka informatīvi, izglītojoši un iedzīvotājus iesaistoši pasākumi notiks dažādās vietās Latvijā, tai skaitā reģionos. Tā tiks veicināta sabiedrības izpratne par ģimenei draudzīgas vides un sabiedrības nozīmīgumu Latvijas attīstībā. Plānots godināt Latvijas kuplās ģimenes, tajā skaitā ģimenes, kurās aug bērni ar invaliditāti. Paredzēti pasākumi saturīgai ģimeņu kopā būšanai, popularizējot saliedētu un iekļaujošu sabiedrību.

Nozīmīga pasākuma daļa ir atbalsta sniegšana darba devējiem, paredzot finansiālu atbalstu ģimenēm ar bērniem draudzīgas darba vides izveidei, tādējādi veicinot apstākļus, kas atbalsta vecāku lomu, nodrošinot elastīgu darbalaiku un nepieciešamo atbalstu ģimenēm darbavietā.

Paredzēti arī izglītojoši un atbalsta pasākumi bērnu un jauniešu, kā arī aprūpes personu informēšanai par veselīgu savstarpējo attiecību veidošanu. Tie palīdzēs uzlabot izpratni par savstarpējām attiecībām, veicinās sociālo un psiholoģisko drošību, kā arī mazinās diskrimināciju un vardarbību izglītības iestādēs un digitālajā vidē, veidojot iekļaujošu un atbalstošu vidi visā valstī. Papildus tiks attīstīta platforma www.vietagimenei.lv, kas kalpos kā resurss ģimenēm informācijas ieguvei un atbalsta saņemšanai.

Pasākums 4.3.6.9. “Ģimenei draudzīgas vides un sabiedrības veidošana un intervences psiholoģiskā un emocionālā noturīguma veicināšanai” ietilpst Eiropas Savienības kohēzijas politikas programmas 2021.–2027. gada ciklā. Šīs iniciatīvas finansējumu nodrošina Eiropas Sociālais fonds Plus un Latvijas valsts budžets, kopējais finansējuma apmērs ir 15,225,001 eiro. Pasākums tiks īstenots no 2024. gada 1. janvāra līdz 2029. gada 31. decembrim.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI