DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
22. aprīlī, 2024
Lasīšanai: 2 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Vide

Pirmais Latvijā gredzenota zivjērgļa novērojums Norvēģijā

Publicitātes foto

Norvēģijas dienvidos novērota zivjērgļu mātīte, kuru 2020. gadā ar sarkanu gredzenu apgredzenoja AS “Latvijas valsts meži” (LVM) vides eksperts Aigars Kalvāns. Tas ir pirmais Latvijā gredzenota zivjērgļa atradums Norvēģijā.

“Apskatot informāciju, ko sniedz putna gredzena numurs, tika atklāts, ka pirms četriem gadiem šo putnu kā mazuli esmu gredzenojis Kuldīgas pusē. Turklāt interesanti, ka šis putns Novērģijā ligzdo jau otro gadu. Tā ir tālākā vieta, kur Latvijā dzimuši putni konstatēti ligzdojam  – apmēram 600 km,” skaidro LVM vides eksperts Aigars Kalvāns.

Līdz šim tālākais Latvijā gredzenota zivjērgļu novērojums – 500 km attālumā – tika fiksēts ligzdojam Polijā. LVM vides eksperts norāda, ka vidēji zivjērgļi ligzdo ievērojami tuvāk savām dzimšanas vietām – mātītes 172 km un tēviņi tikai 54 km attālumā.

zivjerglis norvegija copy

Zivjērglis ir vidēja lieluma plēsīgais putns ar gariem spārniem. Ķermeņa apakšpuse, galva un spārna apakšējās segspalvas ir baltas, kas kontrastē ar tumši brūno ķermeņa augšpusi. Putnam ir izteikta tumša acs svītra.

Latvijā zivjērglis ir samērā reti sastopams – pie mums ligzdo aptuveni 200 pāru šo putnu. Lielākā daļa Eiropas populācijas ligzdo Zviedrijā, Somijā un Krievijā (kopā vairāk nekā 7000 pāru).

LVM teritorijās ligzdo ievērojams skaits reto un aizsargājamo sugu, vairākām no tām lielākā daļa populācijas mīt tieši uzņēmuma apsaimniekotajos mežos, piemēram, LVM mežos dzīvo klinšu ērglis, jūras ērglis, zivjērglis, mazais ērglis, vistu vanags, melnais stārķis, kā arī mednis.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI