DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
12. decembrī, 2022
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Tava drošība

Kā optimizēt izdevumus par apdrošināšanu augošas inflācijas apstākļos

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Lai arī varētu šķist, ka augošas inflācijas apstākļos izdevumu optimizācijas nolūkos varētu atteikties no apdrošināšanas, tā ir ļoti bīstama doma – apdrošināšana riska iestāšanās gadījumā būtiski atvieglos jūsu budžetu un tieši sniegs ietaupījumu. Taču ir jāievēro pāris knifi un ieteikumi, lai optimizētu savus izdevumus, iegādājoties apdrošināšanas polises. Galvenā vērība jāpievērš pareizo risku izvēlei un iekļaušanai polisē, kā arī jāizvērtē pašriska līmenis. Protams, der arī pakaulēties. Runājiet ar apdrošinātāju un risinājums atradīsies.

LAA ieteikumi ekonomiskai un efektīvai apdrošināšanas polisei izvēlei:

  • OCTA. Brauciet prātīgāk, nekrājiet soda punktus, veidojiet labāku vēsturi un Bonus Malus klasi. Ja ir kādi izteikti sezonāli braucamie vai degvielas izmaksu dēļ tie ar garantiju tiek “likti pie sētas”, var izmantot iespēju OCTA pirkt uz īsāku laiku / nepirkt vispār, tomēr šādā gadījumā esiet uzmanīgi, lai, atsākot atkal lietot transportlīdzekli, neaizmirstu iegādāties OCTA.
  • KASKO. Izvēloties augstāku pašrisku, samazināsies polises cena. Izvērtējiet visus iekļautos riskus un kādu no tiem (kam ir mazāka iestāšanās varbūtība), piemēram, auto aizdegšanās vai zādzība, ja auto nav jauns un tiek turēts garāžā, var neiekļaut segumā.
  • Īpašums. Izvēloties augstāku pašrisku, samazināsies polises cena. Izvērtējiet visus iekļautos riskus un kādu no tiem varat neiekļaut segumā – piemēram, kam ir mazāka iestāšanās varbūtība (noliešana privātmājā) vai zemākas izmaksas (caurules plīsums vannasistabā privātmājā), vai zādzības risks no dzīvokļa, kurš atrodas ļoti labi aprīkotā un apsargātā mājā. Svarīgākais ir atstāt būtiskos riskus, kas rada ļoti lielus zaudējumus vai īpašuma zudumus – uguns risks.
  • Nelaimes gadījumi. Ieviesiet pašrisku vai paaugstiniet esošo, kā arī izvērtējiet apdrošinātās personas reālos riskus un dzīvesveidu. Nekādā ziņā neatsakieties no nelaimes gadījumu apdrošināšanas sportojošiem bērniem un senioriem, bet vai tā ir nepieciešama “dīvāna ekspertiem” (slinkiem pieaugušajiem)?
  • Dzīvība. Atstājiet pamatsegumu – dzīvības riska apdrošināšanu, bet izvērtējiet, vai nepieciešami visi papildu riski, piemēram, nelaimes gadījumi. Ja dzīvības apdrošināšana ir ar uzkrājumu – izturiet ienesīguma tirgus svārstīguma periodu, domājot par to, ka vecumdienas ar objektīvu ienākumu kritumu pienāks visiem.
  • Ceļojumi. Apdomājiet savu ceļojumu un lasiet polisi – apdrošiniet precīzi tos riskus, ko tiešām vajadzēs, nevis maksimālo risku plejādi. Precīza ģeogrāfija, precīzas aktivitātes un precīzs kalendārs. Piemēram, ja ar auto braucat slēpot uz Itāliju, tad 2 dienas turpceļā ir visparastākā ceļojumu apdrošināšana, 5 dienas uz kalna ar pilnu kalnu aktivitāšu paketi, un tad seko atkal 2 mierīgas un lētas atpakaļceļa dienas. Apdomājiet, vai polisē vajag visas ekstras kā bagāžas, civiltiesiskās atbildības, kovida un citu risku apdrošināšanas.
  • Civiltiesiskā atbildība. Ja tā ir profesionālās CTA apdrošināšana, kurā bieži vien ir noteikti minimālie limiti, tur lielus ietaupījumus nav iespējams veikt. Savukārt fizisko personu brīvprātīgā atbildības apdrošināšana ir izvērtējama, izvēloties pareizos riskus. Piemēram, polisē tradicionāli palikusi bērnu nodarījumu atbildība, bet bērni jau izauguši no vecuma, kad ar bumbu izsit kaimiņu logus vai ar velo iebrauc viņu mašīnas durvīs. Atkal vērts padomāt par pašriskiem.
Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI