DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
12. maijā, 2022
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Lauku attīstība
2
2

Par Ārkārtas stāvokļa noteikšanu iedzīvotāju apgādei ar pārtiku

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Lauksaimnieku organizāciju sadarbības padome (LOSP) savā biedru Kopsapulcē 11.maijā, analizēja situāciju Latvijā, turpinoties kara darbībai Ukrainā, kas ir radījusi globālus tautsaimnieciskus satricinājumus, nepieredzētu cenu kāpumu energoresursiem, pārtikai un izmaksu kāpumu katram Latvijas ražotājam un iedzīvotājam.

Saskaņā ar Centrālās statitikas pārvaldes datiem, Latvijas bankas ekonomistu vērtējuma 13% gada inflācija vēl nav augstākais punkts – gaidāms vēl straujāks cenu lēciens. Sekojot līdzi notikumiem pasaulē nākas secināt, ka jau no rudens iedzīvotāju pirktspēja būs kritusies par vismaz 10-20% un atsevišķām iedzīvotāju grupām vēl vairāk, piemēram, pensionāriem, lielai sabiedrības daļai būs ļoti izaicinoši norēķināties par mājokli un iegādāties pārtiku. Vienlaikus lauksaimnieki un pārtikas ražotāji ceļ trauksmi saistībā ar Saeimas un Valdības nespēju, nevēlēšanos izprast situācijas nopietnību, aizsargāt vietējos ražotājus un patērētājus, apstiprināt Krīzes pārvarēšanas plānu.

LOSP Kopsapulce NOLĒMA:

  1. Prasām Saeimai, Valdībai, Finanšu ministrijai godprātīgi izvērtēt PVN samazināšanas pārtikai “no lauka līdz galdam” ietekmi uz katra Latvijas iedzīvotāja labklājību, vietējo pārtikas ražotāju dzīvotspēju, valsts budžeta PVN saldo un nekavējoties noteikt pārtikai “no lauka līdz galdam” 5% PVN likmi;
  2. Prasām Saeimu un Valdību atzīt pārtiku par valsts stratēģisko resursu, kas ir svarīgākais resurss jebkuras valsts miera vai kara apstākļos un prasām noteikt Ārkārtas stāvokli pārtikas nozarē un iedzīvotāju apgādē ar pārtiku.
  3. Prasām Valdībai nekavējoties izstrādāt un apstiprināt Krīzes pārvarēšanas noteikumus, kas nodrošinātu skaidrību gan vietējiem ražotājiem un tirgotājiem, gan katram Latvijas iedzīvotājam;
  4. Prasām Ekonomikas ministrijai aprēķinus par uzņēmumu un mājsaimniecību nodrošinājumu ar energoresursiem (dabasgāzi, kūdru, biogāzi, biomasu, malku, šķeldu, granulām u.c.) pēc 2022.gada augusta. Prasām arī plānu par atbalsta mehānismiem ražotājiem un patērētājiem, lai stabilizētu situāciju ar dramatisko enerģētikas izmaksu pieaugumu;
  5. Prasām Valdībai  neatliekamu rīcību, lai saglabātu Latvijas vietējās pārtikas pārstrādes nozari un steidzami ieviestu atbalsta pasākumus;
  6. Aicinām Valdību, īpaši Zemkopības ministriju, Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministriju sniegt atbalstu vietējo resursu un ražošanas atkritumu pārstrādei, radot izejvielas tautsaimniecībai un lauksaimnieciskajai ražošanai (energoresursi, kompsosti, minerālmēslu aizvietotāji u.c.)
  7. Augstākminētos lēmumus nosūtīt Saeimai, Valdībai un masu medijiem.  Sagaidām operatīvu darbu un informācijas sniegšanu Latvijas tautai un ražotājiem.

Aicinam Saeimu, Valdību izvērtēt katru šajā lēmumā izteikto lauksaimnieku prasību, rīkoties un sniegt rakstisku atbildi katram indviduāli savas kompetencs ietvaros, nepiekopjot praksi visas vēstules nosūtīt Zemkopības ministrijai!

Neskaidrību gadījumā esam gatavi klātienes diskusijai.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI