DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
26. martā, 2009
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Lauku attīstība

Piena pārstrādes uzņēmumi varēs pretendēt uz eksporta kredītu garantijām

Publicēts pirms 15 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
Atsaucoties uz ziņu aģentūrā LETA publicēto Latvijas Piensaimnieku centrālās savienības (LPCS) viedokli par to, ka īstermiņa eksporta kredītu garantijas nebūs pieejamas ne uz mazajiem, ne vidējiem, ne lielajiem piena pārstrādes uzņēmumiem, norādām, ka plānotās eksporta kredīta garantijas neizslēdz nevienu nozari un neparedz ierobežojumus atbalstāmajām nozarēm – tas nozīmē, ka atbalsts būs pieejams arī piena pārstrādes uzņēmumiem.

Kā galvenais kritērijs garantiju sniegšanā definēts, ka eksportam paredzētā produkta izcelsmes valsts ir Latvija, ar to saprotot, ka Latvijā ir notikusi būtiska pārstādes vai apstrādes darbība, kā rezultātā ir radies jauns produkts.

EM uzsver, ka nepatiesa ir arī LPCS sniegtā informācija, ka garantijas tiks izsniegtas vien tādiem uzņēmumiem, kuru eksports pēdējā gada laikā bijis vismaz 1 miljons eiro. Eksporta garantijas varēs saņemt uzņēmums, kura eksporta apjoms iepriekšējā gadā sastādīja vismaz 700 000 EURO un bija vismaz 20% no uzņēmuma kopējā apgrozījuma. Šādu uzņēmumu darījumi raksturojas ar zemāku risku.

Vienlaikus vēlamies precizēt, ka garantijas saņēmēja ierobežojums – uzņēmumi, kur ir mazāk kā 250 strādājošie vai 50 milj. EURO apgrozījums -attiecas tikai uz eksporta darījumiem ar ES un OECD valstīm. Šāds ierobežojums iekļauts, jo jau šobrīd šādu pakalpojumu piedāvā privātais sektors, tāpēc valsts atbalsts tiks sniegts eksportam uz tām valstīm, kur privātā sektora piedāvājums nav tik plašs. Uz t.s. „trešajām valstīm” šis ierobežojums neattieksies, līdz ar to piemēram, AS "Rīgas piena kombinātam" būs pieejamas eksporta kredīta garantijas uz NVS valstīm.

Uzziņa:

Garantijas darījumiem uz valstīm, izņemot ES dalībvalstis un Austrāliju, Kanādu, Īslandi, Japānu, Jaunzēlandi, Norvēģiju, Šveici, Amerikas Savienotās Valstis, izsniedz komersantam, kura eksporta apjoms pēdējā gada laikā sastādīja vismaz 700 tūkst. EUR; kurš eksportē vismaz 2 gadus un eksporta apgrozījums sastāda vismaz 20% no kopējā apgrozījuma; un kura eksportam paredzēto produktu izcelsmes sertifikāts ir ar tajā uzrādītu valsti „Latvija”.

Garantijas darījumiem uz ES un Austrāliju, Kanādu, Īslandi, Japānu, Jaunzēlandi, Norvēģiju, Šveici, Amerikas Savienotajām Valstīm izsniedz komersantam, kura eksporta apjoms pēdējā gadā laikā sastādīja vismaz 700 tūkst. EUR, bet nepārsniedza 2 milj. EUR; kura darbinieku skaits nepārsniedz 250 strādājošo vai 50 milj. EUR apgrozījums; kurš eksportē vismaz 2 gadus un eksporta apgrozījums sastāda vismaz 20% no kopējā apgrozījuma; kura eksportam paredzēto produktu izcelsmes sertifikāts ir ar tajā uzrādītu valsti „Latvija”. Garantijas darījumiem uz šīm valstīm tiks izsniegtas pēc apstiprinājuma saņemšanas no Eiropas Komisijas.

Garantiju nevar saņemt komersants, kuram ar tiesas lēmumu pasludināts maksātnespējas process vai ar tiesas lēmumu īstenots tiesiskās aizsardzības process, tā saimnieciskā darbība ir izbeigta vai saskaņā ar komercreģistra informāciju tie atrodas likvidācijas procesā; kurš ir ārvalstu debitora saistītais uzņēmums; kuram ir VID administrēti nodokļu parādi; kuram ar ārvalstu debitoru ir bijusi strīdu izšķiršana tiesā par parādu nomaksu; kura ārvalstu debitors ir privātpersona.

Ministru kabineta noteikumu projekt „Īstermiņa eksporta kredītu garantēšanas noteikumi” publicēts EM mājas lapā internetā - http://www.em.gov.lv/em/2nd/?cat=21986.

Evita Urpena
EM Sabiedrisko attiecību nodaļas vadītāja
67013193

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI